2 ianuarie 2015

Comunicat de presă

2 January 2015

Press release

Scrisoare deschisă rectorilor şi membrilor Senatelor Universităţilor, membrilor Academiei Romāne, cercetătorilor, intelectualităţii din Romānia
Vouă, rectori, membri de senate universitare, academicieni, cercetători, intelectuali ca cetăţeni ai Romāniei, părinţi, slujitori ai şcolii,
Vouă, oameni de oameni, Vă adresăm aceste rānduri īntr-un moment dramatic pentru īntreaga lume academică: prin ordonanţa de urgenţă privind posibilitatea renunţării indivizilor la titluri ştiinţifice acordate prin lege, autonomia universitară a fost īncălcată īn mod vulgar şi suntem īn situaţia īn care este evident că politicul doreşte controlul deplin al libertăţii de exprimare şi creaţie.
Dacă se trece peste faptul că īn ultimii doi ani instituţii ale statului au acţionat īn mod sistematic sub conducerea şi la bunul plac al unei persoane care se află īn litigiu evident cu legea pe care a īncălcat-o īn mod grav īn momentul īn care a depus o teză de doctorat sub condiţia că i-ar aparţine, teză care ulterior s-a dovedit a fi plagiată, şi că prin aceasta ar fi īn drept să obţină un drept garantat de stat se constată că aceeaşi persoană a adus instituţiile statului īn situaţia de apărători ai fărădelegii.
Este de subliniat că ambiguitatea legii a fost dusă la extrem şi la absurd prin decizia menţionată. Titlul ştiinţific este acordat de universitate şi recunoscut administrativ de Ministerul Educaţiei. Se spune astfel dintotdeauna „…doctor īn drept al Universităţii din Bucureşti…” şi nu „…doctor īn drept al Ministerului Educaţiei …”.
Acordarea titlurilor ştiinţifice este un atribut inalienabil al universităţilor şi al autonomiei academice de care acestea se bucură prin lege.
Dacă premierul plagiator a fost vreodată „…doctor īn drept al Ministerului Educaţiei …” atunci guvernul este īn drept să ţină seama de cererea lui personală de a renunţa la titlul nedorit şi să-i aprobe abandonarea.
Dacă īnsă premierul plagiator este „…doctor īn drept al Universităţii din Bucureşti…” atunci aceasta şi numai aceasta este īn drept să retragă titlul ştiinţific nemeritat şi dobāndit prin fraudă īntrucāt autorul tezei a spus tot ce a avut de spus īn teza sa depusă şi susţinută.
Orice guvern poate tăia fondurile unei universităţi din raţiuni de politică economică dar nu poate niciodată interveni asupra modului īn care această instituţie construieşte şi gestionează un titlu ştiinţific!
Plagiatul nu este guturaiul unor indivizi care fac politică şi sunt afectaţi de simptome grave de grandomanie şi "orgolită" care-i fac să-şi dorească bolnăvicios adăugarea la numele lor a unor titluri ştiinţifice şi didactice universitare, ci este cancerul sistemului universitar şi de cercetare din Romānia.
Din analiza sumară a primelor informaţii publicate de noi īn Indexul Operelor Plagiate īn Romānia de la www.plagiate.ro, este uşor de constatat că există universităţi īn care s-au constituit adevărate grupuri infracţionale alcătuite din zeci de persoane conduse nu arareori chiar de rectorii acestor instituţii şi destinate inducerii īn eroare asupra calităţii şi bonităţii academice ale universităţilor. Prin punerea īn circulaţie a unor publicaţii acreditate īn mod discutabil de organisme ale Ministerului Educaţiei, aceste persoane, ajunse pe această cale profesori universitari, s-au dovedit a fi autori de lucrări plagiate care au fost luate apoi īn considerare la promovarea lor.
In astfel de instituţii, grupul infracţional constituit īşi continuă activitatea malefică prin existenţa sa ca grupare mafiotă cu singura menire a căpuşării banului public şi a obstrucţionării oricărei formă de transparenţă decizională care i-ar dăuna.
Prin analiza temeinică efectuată, am constatat că prin politica dezastruoasă a miniştrilor educaţiei din ultimii 25 de ani, īn Romānia există un număr de cel puţin 10,000 de lucrări publicate plagiate. Aceste lucrări aparţin īn mod exclusiv unor autori care provin din instituţiile universitare cu funcţii didactice, persoane din cercetare sau persoane care au finalizat teze de doctorat.
Trebuie subliniat că fenomenul plagiatului are la bază īn principal ignoranţa educaţiei universitare īn materie de respectare a operelor celorlalţi creatori precum şi cerinţa absurdă a miniştrilor pomeniţi care condiţionează promovarea profesională de existenţa unei liste de cărţi publicate.
In contextul īn care am demonstrat că plagiatul este organic conectat cu generalizarea corupţiei, asociaţia noastră a īnceput o campanie naţională īntitulată „Scoala fără plagiat, viitor fără corupţie” şi destinată prevenirii faptelor antisociale prin educaţia la nivelul tineretului şcolar.
Măsura anarhică, disperată şi ilogică aprobată de guvern vine īn acest fel să completeze atacul īmpotriva autonomiei universitare cu atacul īmpotriva educaţiei civice a tineretului.
Romānia nu trebuie să fie unică prin adoptarea unor atitudini şi măsuri care frizează absurdul, ci ea trebuie să se remarce prin modalităţile prin care īşi conservă şi īşi apără patrimoniul cultural şi, mai ales, prin politica de asigurare a condiţiilor de dezvoltare competitivă a tineretului care să facă din progres o stare de spirit şi nu o lozincă a nechemaţilor pentru „reforme” episodice, unice şi, mai ales, epocale.
Acestea sunt argumentele prin care vă solicităm să vă pronunţaţi imediat prin respingerea īn mod explicit a iniţiativei guvernamentale şi prin declararea stării de nesupunere civică prin blocarea activităţii de acordare a titlurilor ştiinţifice pānă īn momentul īn care vor fi create toate condiţiile presupuse de autonomia universitară, inclusiv dreptul exclusiv al Universităţilor de a putea retrage un titlul ştiinţific dobāndit prin īncălcarea principiilor de integritate academică şi a prevederilor legale.
Cluj-Napoca, vineri, 2 ianuarie 2015.
Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR)
    The English version will be soon published.