4 septembrie 2015

Comunicat de presă

4 September 2015

Press release

    Solicităm organelor statului să intervină …

    Asociaţia GRAUR (Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară) din Cluj-Napoca īşi continuă dezvoltarea strategiei civice proprii īn direcţia prevenirii şi combaterii fenomenului plagiatului, a īncurajării integrităţii şi descurajării corupţiei universitare. Experienţa unică a siteului www.plagiate.ro ne-a relevat o serie de aspecte deosebit de grave care ne fac astăzi să ne adresăm pe cale publică autorităţilor statului, societăţii şi intelectualităţii din Romānia.
    Reluăm ideea că īn opinia noastră plagiatul nu se prescrie, nu dispare, nu se perimă, nu se iartă, nu se scuză şi nu poate fi justificat ci este o faptă imorală care loveşte īn īntregul tezaur al creaţiei intelectuale a unei societăţi. Plagiatul nu poate fi prevenit pentru viitor fără a pune bună rānduială īn cele petrecute īn trecutul mai mult sau mai puţin apropiat.
    Făptaşii, plagiatorii invocă de multe ori că la momentul realizării operelor scrise nu au existat norme, că nu au ştiut să evite plagiatul.
    Incriminarea plagiatului apare īncă de la 1862 şi este o atitudine permanentă şi perseverentă a legiuitorului īn apărarea calităţii de autor. Nimeni nu te obligă să iei de la altul şi să-ţi pui numele pe fragmente sau opere care nu-ţi aparţin.
    Dacă respectarea drepturilor creatorilor este o dovadă de civilizaţie şi de concurenţă loială, cu totul altcumva se pune problema cānd plagiatul are drept motivare realizarea de opere scrise cu scopul obţinerii de titluri ştiinţifice, profesionale sau didactice garantate de stat sau ca obligaţie a unor prevederi legale sau cānd operele create sunt obligaţii rezultate din relaţii cu bugetul de stat cum ar fi contractele de cercetare.
    In toate aceste cazuri, la scuza puerilă anterioară se adaugă premeditarea care este prezentă īn toate cazurile de plagiat. Toţi plagiatorii folosesc titlurile dobāndite ilicit pentru a obţine avantaje materiale sau morale. Cu toţii, plagiatorii lovesc banul public şi-l spoliază fără ruşine.
    Se produce īn acest fel o acţiune generalizată de uzurparea a titlurilor ştiinţifice, academice şi didactice garantate de stat, un furt generalizat al banului public.
    Plagiatul se naşte numai īn universităţi sau īn legătură cu activitatea din jurul universităţilor. Universităţile refuză īn mod sistematic să ia atitudine să-şi facă datoria implicată de principiile autonomiei universitară.
    In ultimii ani apărarea plagiatorilor şi chiar a reţelelor de plagiatori universitare a devenit o preocupare a primului-ministru plagiator. Complicitatea organelor statului, coordonate şi īncurajate de primul ministru, a dus la escaladarea fenomenului care se dovedeşte tot mai mult o sursă de corupţie.
In aceste condiţii solicităm īn mod explicit intervenţia organelor abilitate ale statului īn toate cazurile de plagiat semnalate pe baza faptului că īn toate situaţii este vorba de obţinerea de funcţii, demnităţi publice şi avantaje prin fals. Falsul este constituit din toate operele scrise care se dovedesc a fi plagiate şi care sunt prezentate drept probe că nişte condiţii legale ar fi fost īndeplinite.
Mai solicităm intervenţia organelor abilitate īn anchetarea situaţiei de la Academia Naţională de Informaţii (ANI) „Mihai Viteazul”, de unde avem informaţii credibile şi pertinente că există persoane care au facilitat obţinerea de titluri ştiinţifice īn condiţii ilegale şi persoane care au folosit şi folosesc aceste titluri pentru a accede la poziţii didactice īn cadrul instituţiei.
Toate informaţiile relevante sunt centralizate pe site-ul nostru www.plagiate.ro.
In ceea ce ne priveşte, suntem decişi să ne radicalizăm poziţiile īn calitate de avertizori de interes public şi vom īncepe prin a centraliza şi publica īn Indexul Operelor Plagiate de la www.plagiate.ro orice suspiciune de plagiat care apare īn media şi care prezintă un minim de informaţii de argumentare a faptei. Opinăm că este dreptul şi obligaţia noastră să facem faptele de plagiat cāt mai vizibile şi să solicităm insistent tuturor organelor statului să-şi facă datoria īn asanarea unei fapte care devine tot mai mult un element poluator al mediului intelectual, o modalitate de construire de reţele de corupţie.
Este obligaţia statului să asigure ecologia mediului, inclusiv a mediului creaţiei intelectuale, este obligaţia statului să asigure condiţii de echitate īn situaţiile drepturilor pe care le garantează. Este obligaţia statului să apere banul public de orice acţiune de prăduire. Este obligaţia statului de a se opune corupţiei indiferent de mediul īn care aceasta se dezvoltă.
   
    The English version will be soon published.