6 martie 2015

Comunicat de presă

6 March 2015

Press release

    Universităţile nu au dreptul la finanţare publică pentru lucrările plagiate…

    Asociaţia GRAUR din Cluj-Napoca īşi continuă demersurile active pentru asigurarea integrităţii şi corectei gestiuni a banului public īn instituţiile universitare. In mod imperativ, solicităm ministrului educaţiei activarea componentei reactive a comportamentului administrativ firesc al instituţiei faţă de plagiat cu referire la modul de administrare a bugetului public.
Pentru aceasta solicităm, īn mod explicit, ministrului ca, īn cadrul oricărei evaluări a activităţii personalului didactic şi de cercetare din universităţi, inclusiv pentru deschiderea sau dimensionarea finanţării activităţii didactice şi de cercetare, lucrările plagiate cunoscute, inclusiv din sursa publică Indexul Operelor Plagiate īn Romānia de la adresa www.plagiate.ro, să fie scoase din evaluare şi să fie depuse la minister īn mod explicit īntr-o anexă specială. Această anexă specială a evaluării este forma prin care universitatea īşi asumă plagiatul iar ministerul este obligat să publice anexele provenite de la toate universităţile pe site-ul său oficial.
Totodată mai solicităm ca nici un autor sau coautor al vreunei opere plagiate sau cu suspiciuni rezonabile de plagiat să nu fie admis ca director sau responsabil de proiecte cu finanţare publică.
Prin această solicitare expresă şi īn consecinţă, persoanele care sunt autori de opere plagiate nu sunt īn drept să apară ca directori nici īn propunerile de proiecte de cercetare pentru competiţiile de finanţare publică, inclusiv europeană. In viziunea noastră, īnaintea oricărei alte măsuri administrative sau disciplinare, aceste persoane care au īncălcat īn mod grav integritatea universitară nu au dreptul īn mod direct sau prin rezultatele muncii lor să dirijeze, să gestioneze sau să justifice resurse bugetare publice pentru continuarea activităţii instituţiilor universitare care se fac vinovate de tolerarea faptelor de plagiat.
    Universităţile, ale căror angajaţi au plagiat sau plagiază şi care nu au condamnat şi nu s-au dezis de aceştia, trebuie să sufere īn mod solidar cu plagiatorii consecinţele. In continuare ele trebuie să ia, explicit, public şi activ, toate măsurile prin care plagiatul, ca flagel social, să fie condamnat īn mod transparent şi unitar şi combătut prin toate mijloacele pe care instituţiile statului le posedă prin statutul şi menirea lor.
Acest comunicat se remite pentru soluţionare şi informare: ministrului educaţiei, guvernului Romāniei, Preşedintelui Romāniei.
   
   
    The English version will be soon published.