Agenţii favorizatori ai plagiatului

Garanţii de integritate sunt persoane cu mare notorietate care sunt chemate să crească potenţialul de notorietate al unei instituţii care se află īntr-o relaţie cu plagiatorii, de exemplu a unei universităţi sau a unei persoane care este autor al unei opere plagiate, de exemplu persoana care scrie prefaţa unei cărţi.
In categoria garanţilor de integritate au un loc deosebit doctorii honoris causa (d.h.c.) ai universităţilor. Titlurile de d.h.c. sunt titluri onorifice pe care universităţile le acordă unor persoane cu notorietate deosebită pentru a-şi creşte cota proprie de notorietate. Pentru persoanele cărora universităţile le atribuie titlul onorific de d.h.c. nu se impune nici un fel de standard profesional. Fiind un titlu onorific, titlul de d.h.c. poate fi abandonat de către cel care l-a primit. Motivul poate fi inclusiv o motivaţie de incompatibilitate sau de exprimare a unui dezacord major, cum ar fi o anumită stare de lucruri neconformă cu standardele morale ale persoanei care beneficiază de titlul onorific.
Asociaţia GRAUR aşteaptă ca persoanele beneficiare ale titlului onorific de doctor honoris causa să intervină la universităţile sprijinite īn momentul īn care li se semnalează că sub auspiciile acestora se produc plagiate sau alte fapte incompatibile cu atitudinea de integritate clamată de instituţia universitară.
Este evident că renunţarea şi publicarea renunţării la titlul onorific conferit va fi considerat oricānd un demers de onoare salutat cu īnalt respect civic. Este de asemenea firească publicitatea acţiunilor decise şi realizate de garanţii de integritate, inclusiv prin aducerea acestora la cunoştinţa publicului pe situl www.plagiate.ro